Més informació [ Llista d'activitats | Detall d'activitat

 
5000120019   Creative STEAM - Les STEAM per a transformar l'aprenentatge a través de l'art, la creativitat i l'escenificació teatral
2022-2023   Curs. Secundària Obligatòria
  
   2/11/2022 - 25/1/2023 (30 hores) de 16:00h a 19:00h
   U Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
   carrer Pic de Peguera, 15 (Girona) 
  
Format   Presencial
Organització   ICE de la Universitat de Girona
  
   UdGital
  
Accessos   Com arribar-hi

Inscripció   01/09/2022 - 02/11/2022
  
Descripció i   Metodologia:   El curs Creative STEAM - Les STEAM per a transformar l’aprenentatge a través de l’art, la creativitat i l’escenificació teatral, pretén oferir al professorat de secundària una metodologia per a dissenyar i promoure un aprenentatge globalitzador mitjançant l’enfocament STEAM incorporant de manera transversal l’art, la creativitat i l’escenificació teatral a les pràctiques docents dels centres educatius.
En aquest curs s’oferiran eines, recursos, experiències i casos pràctics per tal que les persones assistents puguin endinsar-se, aprendre i reflexionar conjuntament sobre l’enfocament STEAM i com es pot treballar a través de la vivència, l’art i la creativitat a les aules de secundària d’avui. L’objectiu és que, a partir d’un aprenentatge on els estudiants d’ESO vivenciïn i experimentin amb els conceptes i els continguts de les matèries STEAM, augmenti la seva comprensió i atractiu envers aquestes, incidint també en les seves habilitats comunicatives i lingüístiques.
Tots i totes les assistents s’emportaran propostes d’aprenentatge codissenyades amb una metodologia pròpia per tal que es puguin implementar a les seves realitats i contextos educatius.
El curs és gratuït i està finançat en el marc d’un projecte Erasmus+ de la Unió Europea i s’ha dissenyat conjuntament entre 6 institucions educatives de diferents països europeus.

  
Objectius   ● Conèixer i explorar sobre l’enfocament STEAM amb una mirada globalitzadora de l’aprenentatge per tal d’adquirir uns coneixements bàsics sobre el mateix.
● Conèixer la metodologia d’aprenentatge Creative STEAM per tal de poder dissenyar i codissenyar propostes d’aprenentatge contextualitzades als centres, necessitats i recursos de cada participant.
● Oferir eines, recursos, experiències i casos pràctics per tal que les persones assistents puguin endinsar-se, aprendre i reflexionar conjuntament sobre l’enfocament STEAM i com es pot treballar a través de la vivència, l’art, la creativitat i l’escenificació teatral de conceptes a les aules de secundària d’avui.
● Crear una xarxa de docents entre les persones participants per tal d’afavorir l’aprenentatge entre iguals, així com també intercanviar experiències i bones pràctiques de la metodologia apresa a la formació.
● L’objectiu final de la formació és que tots els aprenentatges realitzats pels docents tinguin una aplicació que comporti una transformació real de les pràctiques educatives dels seus centres educatius. Aquesta transformació ha de partir d’un aprenentatge on els estudiants d’ESO vivenciïn i experimentin amb els conceptes i els continguts de les matèries STEAM, augmentant la seva comprensió i atractiu envers aquestes, incidint també en les seves habilitats comunicatives i lingüístiques.

  
Continguts   Continguts

Què és l’enfocament STEAM?
Com podem treballar amb una enfocament STEAM incorporant de manera transversal l’art, la creativitat i l’escenificació teatral a les pràctiques docents dels centres educatius?
Guia metodològica i recursos pel disseny i la implementació del Creative STEAM
Propostes d’aprenentatge amb el mètode Creative STEAM


Metodologia

La metodologia del curs serà totalment pràctica i vivencial, i el disseny de la mateixa pretén ser una posada en pràctica de la metodologia i mirada pedagògica que es vol oferir al curs. Això vol dir que el mateix curs estarà dissenyat a través de la mateixa metodologia que els i les participants aprendran al llarg de la formació, ja que entenem que una de les millors maneres d’aprendre quelcom és viure-ho i experimentar-ho tant a nivell individual, com de manera compartida amb d’altres persones.
A més a més, el disseny del curs inclou diferents fases on les persones participants podran implementar i aplicar als seus centres educatius les propostes d’aprenentatge que codissenyaran al llarg de la formació amb l’objectiu d’aprendre sobre la pràctica i la pròpia experiència, juntament amb l’acompanyament de l’equip de formadors del propi curs.


  
Observacions   Més informació
  
Formador/a   Mar Baena, Beatriz Ramos, Margarita Bassacoma
  
Avaluació   Calendari, horari i localització:

Les 30 hores (15 presencials, 15 treball autònom) es distribuiran de la següent manera:
• 1era part. Presencial: Els dimecres 2, 9, 16 i 23 de novembre de 16h a 19h
• 2ona part. Treball autònom: 15 hores de disseny, implementació a l'aula i recollida de resultats entre el 24 de novembre i el 24 de gener de 2023
• 3era part. Presencial: El dimecres 25 de gener de 16h a 19h

Localització: A determinar (Girona/Salt)
  
Requisits de  certificació   A totes les persones participants se’ls hi donarà un certificat emès per UdigitalEdu i la Càtedra Tekhné. A més, tot el professorat de secundària podrà obtenir la certificació reconeguda pel Departament d’Educació a través de l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach de la Universitat de Girona. Per obtenir la certificació del curs cal haver assistit a un mínim del 80% de les hores presencials i obtenir una valoració positiva de les tasques planificades en relació amb l’aprofitament.
  
Persones  destinatàries   Professorat de secundària
  
E-mail   ice@udg.edu
  
  
Calendari  
 Sessió 1   dimecres   02/11/2022   1600   1900 
 Sessió 2   dimecres   09/11/2022   1600   1900 
 Sessió 3   dimecres   16/11/2022   1600   1900 
 Sessió 4   dimecres   23/11/2022   1600   1900 
 Sessió 5   dimecres   25/01/2023   1600   1900 
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent